Kurs Barista
Jest to profesjonalne szkolenie kompleksowo przygotowujące do samodzielnej i świadomej pracy z kawą. Skupione jest na rozwinięciu praktycznych umiejętności i technik stosowanych przez baristów w kawiarniach na całym świecie. Podparte niezbędną wiedzą teoretyczną, dzięki której barista ma pełną świadomość wartości swojej pracy. Pozwala na zbudowanie profesjonalnego wizerunku baristy-specjalisty, który potrafi znacznie więcej niż wcisnąć przycisk w ekspresie.
Co potrafi profesjonalista?
- Zna genealogię kawy - skąd pochodzi; jak rozprzestrzeniała się po świecie; czym jest „speciality coffee”; co oznaczają przyznawane ziarnom certyfikacje?
- Zna podstawy botaniki - jakie czynniki wpływają na położenie upraw; jakie są gatunki kawowców i co je charakteryzuje; jakie są odmiany poszczególnych gatunków; jak zbudowany jest owoc; jak powstaje i dojrzewa?
- Zna etapy produkcji - jak przeprowadzane są zbiory owoców; jak owoce są obrabiane; na czym polega selekcja jakościowa; czym są defekty zielonego ziarna; czym jest proces wypalania ziaren; czym jest świeżość kawy; na czym polega dekofeinizacja?
- Potrafi zorganizować miejsce pracy - czym jest workflow i ergonomia; dlaczego higiena i czystość jest tak ważna?
- Potrafi korzystać z urządzeń alternatywnych - czym jest kawa przelewowa; czym jest drip, chemex, aeropress i inne urządzenia alternatywne; jakie czynniki wpływają na smak zaparzanej kawy i jak je kontrolować; jaki wpływ ma woda na smak kawy; czym jest ekstrakcja; czym jest maceracja na zimno?
- Potrafi korzystać z ekspresu ciśnieniowego - czym jest espresso; co wpływa na jego smak; jak kontrolować ekstrakcję swojego espresso, jak zbudowany jest ekspres; jak regularnie dbać o swój sprzęt?
- Potrafi spieniać mleko - na czym polega proces spieniania mleka; jak poprawnie spieniać mleko za każdym razem; jak przygotowywać kawy mleczne; czym jest latte art, a czym etching; jak wylewać wzory free pour?
- Potrafi skomponować menu - jakie standardy obowiązują na świecie; jakie dobrać właściwą porcelanę; jakie kawy czarne, a jakie mleczne serwować w kawiarni; jak tworzyć autorskie kompozycje?
- Zna standardy obsługi i sprzedaży - jak rozmawiać z gośćmi; jak ich edukować; jak im sprzedawać więcej; jak poprawnie przygotowywać zamówienia; jak poprawnie je serwować?
- Kurs zakończony jest egzaminem praktycznym, w którym oceniane są zdobyte umiejętności.
Przewidywany czas trwania:
24 godziny / 3 dni po 8 godzin z przerwą w ciągu dnia
Przewidywana ilość uczestników:
1 osoba
Cena:
3500,- PLN brutto [w tym 23% VAT]
Dojazd:
0,75 PLN brutto/km [w tym 23% VAT]
Dodatkowy uczestnik:
900,- PLN brutto [w tym 23% VAT]
Dodatkowy instruktor:
1100,- PLN brutto [w tym 23% VAT]
Kurs przeprowadzany jest w miejscu wskazanym przez zamawiającego.
Instruktor może zapewnić miejsce we własnym zakresie - koszt każdorazowo ustalany jest indywidualnie.
Instruktor zapewnia nieodpłatnie niezbędne wyposażenie.
Instruktor zapewnia nieodpłatnie materiały dydaktyczne przekazywane uczestnikom.
Istnieje możliwość wystawienia certyfikatu ukończonego kursu.